štvrtok 26. januára 2017

Päťdesiat odtieňov temnoty - E L James

Temnejšie, zmyselnejšie, emocionálnejšie.

Ešte temnejšie, zmyselnejšie a neodolateľne návykové!

Potom, čo Anastasia Steelová na vlastnej koži pocíti, aké temné sú tajomstvá Christiana Greya, opúšťa ho. Napriek všetkému, čo sa medzi nimi stalo, na neho stále .nemôže zabudnúť. Keď jej Christian ponúkne nové podmienky vzťahu, neodolá a vracia sa k mužovi, ktorého miluje. Postupne odhaľuje všetky tajomstvá a zisťuje, že jeho päťdesiat odtieňov sivej je temnejších, než si kedy dokázala predstaviť. A zatiaľ čo Christian bojuje so svojimi démonmi, Ana musí urobiť najdôležitejšie rozhodnutie vo svojom živote...
Päťdesiat odtieňov temnoty. Opäť začína tento fenomén a zhruba za dva týždne budú praskať kiná vo švíkoch, keďže premiéra filmu sa nezadržateľne blíži a čo si budeme klamať, je to jeden z najočakávanejších filmov tohto roka. Musím sa priznať, že ja sama som zvedavá, ako sa film vydaril, keďže vyzerá omnoho lepšie ako prvý sfilmovaný diel a tak už len netrpezlivo čakám kým bude 9.2. Práve preto som sa rozhodla, že si s odstupom času prečítam túto knihu, aby som si niektoré veci osviežila a vedela vytvoriť objektívny názor. Opäť sa mi ale potvrdilo, že práve druhá časť je najlepšou z celej série!

"Niečo Christinovi hundre, on sa na mňa rýchlo obzrie, otočí sa späť a odpovedá jej. Ona prikývne a mne sa zdá, akoby mu priala šťastie."

Päťdesiat odtieňov sivej bol len taký rozbeh. Dozvedeli sme sa, ako sa všetko začalo, Anna a Christian mali pár spoločných erotických zážitkov, no tak nejako to nevyšlo a Anna mu dala na konci Zbohom. Druhý diel začína presne tam, kde prvý diel skončil, no s oveľa väčšou intenzitou a pohltí vás hneď od prvej strany. Spolu s Annou totiž prežívate všetky jej emócie, bolesť, smútok. Autorka na nič nečaká, nedáva na začiatok nejaké zbytočné omáčky, ale rovno vás opäť strhne do príchodu. Päťdesiat odtieňov temnoty považujem za najlepší diel z tejto série pre viac dôvodov. Hlavným určite je, že je najdynamickejší. Už sa začne rozvíjať Christianova minulosť, na scénu vstupujú nové postavy, či už tajomná Christianova subka, ktorá tak nejako úplne nezvládla, že ju Christian odkopol, či pani Robinsonová, ktorá je jednou z mojich najobľúbenejších postáv, keďže je to tá pravá prefíkaná mrcha. Tak isto tu máme Anninho šéfa, ktorý si na ňu robí zálusk, či Christianovu nehodu s vrtuľníkom. Keď sa na to tak pozrieme, v prvom dieli sa v podstate nič takéto dramatické nedialo a bola to naozaj len akási upútavka na ďalšie dieli. V druhom sa však autorka naplno vžila do svojej úlohy a už predviedla čo v nej je. Príbeh sa tak číta oveľa lepšie, pretože sa deje toľko nového, napínavého, zaujímavého, že vám ani nepríde, že čítate 500 stranovú bichľu. A práve to je podľa mňa veľký talent napísať dielo tak, aby čitateľ zabudol, koľko strán má vlastne kniha a vôbec si neuvedomoval čas, proste len čítal a čítal. 

Okrem toho, že je dej mimoriadne dynamický a stále sa niečo deje, sú to aj nové spomínané postavy. Páči sa mi, že autorka dáva priestor aj vedľajším postavám, či už Anninej alebo Christianovej rodine, ale tak isto sa nebojí dej obohatiť aj o úplne nové charaktery. Je to podľa mňa veľké plus, keďže opäť trošku zaujme vaše zmysly a vy sledujete osudy viacerých hrdinov. Ďalším plus je Annin vyvíjajúci sa charakter. Už to nie je len sivá myška, ktorej všetci skáču po hlave a nevie si nič povedať, obhájiť svoj názor a len slepo prikyvuje. Stáva sa z nej silnejšia, tvrdohlavejšia žena a mňa si oveľa viac získala. O Christianovi sa asi baviť nemusíme pri jeho postave hádam ani nemožno niečo zlé povedať. Bol by to hriech. Tak isto aj erotické scény sú vykreslené oveľa precíznejšie. Aj napriek tomu, že prevažná časť knihy je opäť zameraná tejto tematiky, už to nie je také fádne, ale autorka trošku popustila uzdu svojej fantázii a naozaj sa s jednotlivými scénami vyhrala. Pokiaľ ste aj nečítali knihu, určite viete o čom hovorím podľa trailera.

"Christian! Hlavou sa mi mihne výber tých najdesivejších scenárov. Lenže všetko, čo teraz môžem robiť, je iba stáť a čakať."

Nie je žiadne tajomstvo, že táto séria ako keby čitateľský svet rozdelila na dva tábory. Na jednej strane sú tí, ktorí túto sériu milujú, na druhej ľudia, čo nechápu ako niekto takýto brak môže čítať a potom je len hŕstka ľudí, ktorí sú niekde medzi nimi. Keďže ja patrím k fanúšikom, snažím sa vždy podať objektívne tvrdenia, prečo sa mi táto kniha páčila a mohla by zaujať aj ostatných čitateľov. Okrem toho bolo to práve 50 odtieňov, ktoré spustili bum s erotickou literatúrou a ako keby práve vďaka nej sa doslova roztrhlo vrece s podobnými knihami. Ja som sa už mnohokrát vyjadrila, že aj napriek tomu, že je množstvo kvalitných kníh s erotickou tematikou, predsa len má Fifty shades niečo do seba a myslím, že sa jej asi žiadna kniha v tomto nevyrovná. Má také nejaké čaro. Niečo, čím si nielen mňa, ale ja mnohých iných čitateľov získala. 

Ako som už spomínala, práve pre dôvody spomínané vyššie, Päťdesiat odtieňov temnoty považujem za najlepší diel a mimoriadne vydarený. Zápletka, postavy, príbeh, dej, všetko bolo vytvorené perfektne. Na tomto dieli som nenašla ani jednu chybičku a už som mimoriadne zvedavá, ako sa podarí film.

Myslím, že nemôžem dať nič iné než 5 lajkov. Aj napriek tomu, že majú mnohí voči tejto sérii predsudky, predsa len ja na nej vidím mnoho pozitívneho.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Preskoly. Knihu si môžete zakúpiť TU.

1 komentár:

  1. Skvelá recenzia, túto knihu milujem a neviem sa dočkať, kedy bude film v kine :)

    OdpovedaťOdstrániť