sobota 18. októbra 2014

Rachel Harrisová - Príbeh dvoch storočí

Krásna Renesancia alebo súčasnosť?

Ďalšie kúzlo v stane záhadnej cigánky spôsobí, že sa Alessandra ocitne v rušných uliciach Beverly Hills o päť storočí neskôr. Prekvapená mätúcimi situáciami, hrozivou dopravou a trúfalo oblečenými tínedžermi začína objavovať svoje nové ja. Akoby toho nebolo dosť, do cesty sa jej pripletie tvrdohlavý, zato však príťažlivý Austin, ktorý odrazu mení všetko, v čo Less doposiaľ verila a odkrýva jej svet plný možností...

Príbeh dvoch storočí je v poradí druhou knihou od tejto autorky. Zatiaľ čo v prvom dieli sa ocitla Cat vo Florencii a zoznámila sa so svojou sesternicou Alessandrou, v druhom sa však Alessandra ocitne skoro o 500 rokov neskôr v Hollywode a vráti svojej sesternici jej návštevu. 
 
Moje sladké šestnáste storočie je proste vynikajúco a úžasná kniha, ktorá sa mi strašne páčila. Aj keď sa mi moc nepozdával ten koniec, pretože zotal strašne otvorený a podľa mňa sa tým veľa nevyriešilo, páčilo sa mi, že nás čakajú ešte dva diely a tak som dúfala, že bude príbeh pokračovať neskôr. Na moje prekvapenie sa však nevráti Cat opäť do renesancie, ale jej sesternica Alessandra príde za ňou do Hollywoodu. Príbeh sa tak oveľa viac skomplikoval a celú situáciu nezľahčil ani príchod Austina, úžasného a skvelého a romantického chlapca, ktorý Less proste učaruje. Čoraz viac a viac zisťuje, že sa nechce vrátiť naspäť do renesancie, ale že chce prežiť život tu. O 500 rokov neskôr.

"Nepatrný úsmev na inak pochmúrnej tvári, ktorý je neprirodzený a čudný, sa pohráva s ústami dievčaťa." 

Od tejto knihy som čakal veľa, možno až príliš. Autorka nasadila pri prvej knihe vysoká latku a ja som je knihu čítala stále dokola a dokola, ako takú uspávanku na dobrú noc a odrátavala som dni do vydania ďalšieho dielu. Aj keď sa nejedná o typické pokračovanie prvej knihy a príbeh Cat sa vlastne vôbec nedoriešil, páčilo sa mi, že sme sa tento krát ocitli v súčasnosti. Kniha bola napísaná proste skvelo, autorka si opäť ponechala svoj štýl, stavila aj na romantickú zápletku v podobe krásneho a drzého Austina. Všetko bolo vymyslené skvelo, páčilo sa mi to, no predsa len tu bola jedna vec, čo mi na knihe strašne vadila. A to bol práve charakter Alessandry - skrátene Less.

Jej charakter bol úplne iný ako Cat. Zatiaľ čo Cat brala výlet do minulosti len ako obyčajné dobrodružstvo, Less sa chcela v súčasnosti silou mocou presadiť, stať sa populárnou hviezdou školy a pomaly aj kráľovnou školy. Získa hlavnú rolu v hre Rómeo a Júlia, stane sa na škole obľúbenou, no to všetko sa má po pár dňoch skončiť. A čo potom?

Less sa podľa mňa až prirýchlo adaptovala. Autorka v prvej knihe oveľa lepšie znázornila aký mala Cat problém, keď sa ocitla v minulosti, no za to Less sa s modernou technikou a všetkými vymoženosťami až prirýchlo podľa mňa vžila a tak sa do knihy zmestilo oveľa menej trapasov a rôznych vtipných situácií. Celkovo sa príbeh zo začiatku rozbehol až prirýchlo a potom sa v strede knihy v podstate nič nedialo a rozbehlo sa to až časom. Našťastie aj to o niečo horšie jadro autorka zvládla dobre a tak som vedela do čítania poriadne vložiť.

"Sami do seba sa mi pri tom pohľade nadvihnú kútiky úst." 

Veľmi som si obľúbila aj Austina. Bolo to také knižné zlatíčko a páčil sa mi viac ako maliar Lorenzo. Tak isto mi vyhovovalo aj prostredie Hollywoodu a strednej školy, ktorá vôbec nieje taká nudná a staromódna ako u nás (aspoň teda v knihe nie). Táto kniha však je skôr takým typickým dievčenským románom, trošku viac presladeným, ktorý nemusí sadnúť každému. Ja nepatrím medzi strašne náročných čitateľov a tak mi niekedy stačí, keď je kniha aspoň trochu dobre napísaná, neťahá sa ako žuvačka a nenudí vás. Toto všetko podľa mňa splnila kniha Príbeh dvoch storočí na výbornú, aj keď je pravda, že sa o niečo viac stratila tá originalita, ktorá držala celý prvý diel. Veľmi som zvedavá a zároveň sa aj bojím, čo ponúkne tretí diel a v akej téme sa utorka počičrá. Nejaké nápady už mám a bola by som veľmi rada, keby sa autorka možno spätne vrátila k obom knihám a dala im nejaký ucelenejší záver. Aj keď dvojka neskončila až tak otvorene ako jednotka ( čo ma vtedy fakt naštvalo), predsa len to nie je úplne taký koniec ako by som si (ale aj mnoho iných čitateľov) predstavovala.

Knihu by som nakoniec zhrnula celkom pozitívne. Po všetkých tých Greenových vyčerpávajúcich príbehov a po knihe If I stay som proste potrebovala niečo, čo mi zlepší náladu a zalepí rany na duši. Vďaka tejto, sladkej, chutnej knižke som opäť pochopila zmysel romantických príbehov a ich zmysel pre dievčatá ako ja (beznádejné romantičky, ktoré aj napriek tomu, že hrajú drsňáčky obdivujú malé šteniatka, milujú červené ruže a ochkajú pri miminkách :D). Už dopredu vás varujem, žepokiaľ hľadáte niečo viac než len romantický príbeh s trochu (dosť) otravnou hrdinkou, siahnite radšej po inej knihe. Pokiaľ však dokáže dookola pozerať Titanic, či Modernú popolušku určite by ste po tejto knihe mali siahnuť.

"Austin je dobrý, hoci pochybujem, že v to sám verí."

Knihe by som nakoniec stiahla len ejden lajk a to za správanie a charakter Less, ktorý mi prišiel proste nedomyslený, silený, rozmaznaný a príliš povrchný. Inak sa mi kniha páčila, užila som si ju a aj keď bola o niečo slabšia ako jednotka, predsa len jej dávam lepšie hodnotenie (oproti mnohým iným bloggerom), pretože sa mi páčila, užila som si návštevu z minulosti do prítomnosti, zaochkala som si popritom klišé a užila som si Austina.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu nájdete TU 

1 komentár:

  1. Knihu mám už mesiac doma, ale stále som sa k nej nedostala. To je tak, keď mi tu stojí ďalších 7 neprečítaných kníh + knihy na povinné čítanie. :D Ale tvoja recenzia ma veľmi potešila, keďže som na túto knihu čítala samé negatívne recenzie, takže jej asi dám ďalší týždeň šancu. :)

    OdpovedaťOdstrániť