piatok 19. septembra 2014

Rick Rioran - Kliatba titanov

Percy Jackson nás zoberie na ďalšiu svoju výpravu!

Že mám moc po svojom otcovi, bohovi mora Poseidónovi, už vieš... Že patrím do Tábora polokrvných, si už takisto zistil... No na plno otázok nepoznám odpovede ani ja. Keď zmizla kamoška Anabeth, bol som okamžite pripravený vyraziť s Groverom a Táliou do boja. Niečo tu však stále nesedí... Kam sa podela bohyňa Artemida? Akej nebezpečnej a záhadnej oblude bola na stope? Mám na seba vziať desivú Titanovu kliatbu, ktorou by sa naplnilo proroctvo orákula? 
 
Som Percy Jackson a vyrážam na ďalšiu výpravu do mytologického sveta. Ak chceš, vezmeme ťa so sebou. No bude to fakt nebezpečné!
 
 
Percyho Jacksona som na začiatku spoznala vďaka filmovej podobe a veľmi sa mi zapáčil. Aj keď má séria až päť dielov (čo je naozaj dosť a pentalógie moc nemusím),rozhodla som sa, že je predsa len dám šancu. Prvé dva diely sa mi páčili, aj keď som bola prekvapená, že sa filmy tak málo držali knižnej predlohy. Tentokrát už knihu s filmom nemôžem porovnať, no pevne verím, že sa v našich kinách nakoniec objavia aj ostatné diely, keďže sa mi tretí páčil hádama si najviac. Aj keď mal zo začiatku trošku pomalší spád, neskôr sa kniha príjemne rozbehla a ja som aj zabudla, že sa potrebujem ísť učiť do školy.

"Ozvala sa nezrozumiteľná odpoveď a mne došlo, že Thorn má zapnutý režim krátkovlnnej vysielačky. Pripadalo mi to až príliš moderné a strašidelné - monštrum, čo používa mobil."

Ako inak, aj v tomto dieli sa vydáva Percy na ďalšiu výpravu, tento krát zachrániť jeho kamarátku Annabeth, ktorá zmizla a Percymu nie je úplne jasné, čo je za tým. Páčilo sa mi, že mala tento krát viesť výprava práve za Annabeth, keďže je to jedna z mojich najobľúbenejších postáv. Bála som sa, že jej miesto tým pádom zostane v knihe prázdna, no plne ju nahradila Thália, s ktorou sme sa stretli už aj skôr, no nedostala toľko priestoru. Aj keď bola o niečo milšia ako v predchádzajúcich dieloch, ponechala si svoju uštipačnosť. Percymu budú pomáhať aj di Angelovci, nové postavy, ktoré sú taktiež hrdinami, no nikto netuší, kto je sú ich božskí rodičia. Percyho na ceste opäť raz bdú sprevádzať nejaké tie problémy (jasné, že to nebude nudná cesta bez prekážok) a odporné obludy.
Kniha sa zo začiatku trochu pomalšie rozbiehala a mala som pocit, že sa nič zásadné nedeje. Potom sa však zrazu pekne rozbehla, stal sa zaujímavý (a pre mnohých určite prekvapivý) zvrat, ktorý knihu naštartoval. Páčilo sa mi, že sa na scéne objavili nové postavy, ktoré ju obohatili a že viacej priestoru dostala aj Thália a tak sa s ňou mohli zblížiť aj čitatelia, ktorí ju možno pred tým nemali až tak v láske. Okrem toho Rick vymyslel ďalšiu zaujímavú a pútavú výpravu a my sme zase načrtli gréckej mytológie. Pokiaľ očakávate, že sa na scéne objavia tie isté obludy ako aj v predošlých dieloch, tak rýchlo na to zabudnite, autor si pre nás zase prichystal niečo nové a neokukané. Je vidno, že autor mal od začiatku premyslenú celú sériu a že príbeh nestagnuje na jednom mieste, keďže sa furt deje niečo iné.

"Zazubil sa na nás a čakal na potlesk."

Na knihe sa mi najviac páči, že všetky postavy sú strašne vyspelé. Aj keď vo filme vďaka hercom môžu naše postavy vyzerať staršie, v skutočnosti nemajú ešte ani pätnásť rokov. Nikdy by som nepovedala, že len tak málo! Neviem, či bolo autorovým zámerom takto skvelo vytvoriť hlavné charaktery alebo či to bola len náhoda, ale je úplne super, že sa nesprávajú jak malé trafené a rozmaznané deti, ale že v tých hlavinkách aj niečo majú. Nie všetkým autorom sa podarí vytvoriť také silné charaktery a vyvolať vo mne z čítania takú radosť!

Príbeh sa mi páčil od rozbehu na začiatku až po úplný koniec a pritom obrovskom zvrate čo sa stal na koniec, som musela ihneď chytiť do ruky ďalší diel! Percy je mnohokrát prirovnávaný práve k Harrymu Potterovi a ja som sa už dávnejšie vyjadrila, že si Rick a Rowlingová môžu podať ruky. Aj keď je pravda, že Harryho asi nič neprekoná, Percy mu poriadne šliape na päty. Som veľmi zvedavá, či si autor ponechá túto kvalitu aj pri zvyšných dvoch dieloch a pevne verím, že áno. Tieto knihy nie sú úplne môj žáner, keďže mám radšej jednoduché a romantické new adultky, no bola som milo prekvapená, že ma tato zaujali. Určite vám ich všetky odporúčam, keďže aj keď je to početnejšia séria, číta sa vynikajúco, každý diel zachytáva iný príbeh a pri knihách sa nebudete nudiť. Okrem toho nazriete aj do gréckej mytológie, spoznáte trošku bohov a nejaké tie povory - obludy.

"Nymfa väčšinou nechala rozbehnúť sa satira na plné obrátky, a potom sa premenila na zasnežený strom."

Pokiaľ hľadáte nejakú príjemnú oddychovú sériu, ktorá ponúka viac než len sladký príbeh, poprípade máte radi grécku kultúru a mytológiu, určite by ste po tejto knihe mali čo najskôr skočiť. Je to veľmi jednoduché a príjemné čítanie, ktoré sa zapáči všetkým vekovým kategóriám. Som veľmi rada, že Rick si ponechal svoju kvalitu a originalitu a že bol tretí diel tejto série opäť raz perfektný.

Za poskytnutie recezného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Fragment. Knihu nájdete TU.   

1 komentár:

  1. S recenzní naprosto souhlasím, Percy je naprosto boží série, i když je trochu delší. A třetí díl není výjimkou. Já mám ráda všechny díly a nemůžu vybrat jeden nejlepší, ale na tomhle je dobré, že je tam spousta nových postav i zápletek. :)

    OdpovedaťOdstrániť