pondelok 14. apríla 2014

Magická príťažlivosť - Jaime Reed

Jediný bozk a život sa navždy zmení...

Sú záhadní, príťažliví a nebezpeční... sú kambioni.

Sedemnásťročná Samara pracuje v kníhkupectve, aby si zarobila na svoje prvé auto. Spolu s ňou tam pracuje aj Caleb, očarujúci a tajomný mladík, ktorého uhrančivé oči nenechajú chladnou takmer žiadnu ženu.
Samara je jediná, ktorá cíti, že za jeho neodolateľným pohľadom sa skrýva nebezpečenstvo.

Tajomstvo, ktoré Caleba obklopuje, privádza Samaru do sveta kambionov, v ktorom je príťažlivosť a atraktivita podmienkou prežitia.

Keď sa navôkol začnú diať desivé veci a sú ohrození aj jej najbližší, musí Samara riskovať a urobiť rozhodnutie, ktoré možno navždy zmení jej život.
Jaime Reed sa nám predstravuje so svojou sériou o kambionoch - záhadných a príťažlivých tvoroch, akých by ste hľadali v iných knihách márne. Magická príťažlivisť je prvá kniha z tejto série, ktorá nám ponúka úplne iný príbeh na aký sme boli doteraz zvyknutý. Hlavnou hrdinkou je Samara, sedemnásťročné dievča, ktoré pracuje v kníhkupectve,a by si zarobila na svoje auto. Jej kolegom v tejto nie zrovna najzaujímavejšej práci je, ako inak, užasný  aočarujúci Caleb, ktorý však skrýva nejaké to tajomstvo (bohvie, či niekedy to bude aj naopak, že chlapi nebudú v kuse niečo skrývať:D). Samara vie, že niečo skrýva  že by sa od neho mala držať ďalej, no aj tak sa dostáva do sveta kambionov, kde je príťažlivosť a atraktivita podmienkou na prežitie. Aj keď zo začiatku yvzerá všetko fajn, postupom času sa začnú diať zvláštne veci a v ohrození sa ocitnú aj Samariny najbližší.

"A bolo jedno, ako hlasno ten tichý hlások v mojej hlave kričal, nech sa od neho držím ďalej, pretože vzápätí  po ňom sa ozval hlučnejší hlas, ktorý chcel vedieť viac, vidieť viac, cítiť viac."

Na prvý pohľad kniha pôsobí ako jedno velikásnke klišé. Nejaký fatasy svet, fantastické bytosti (kambioni), dievča, ktoré sa zamiluje do hlavného hrdinu, od ktorého by sa malo radšej držať ďalej. Ohrozenie jej blízkych, čudné veci okolo a ťažké rozhodnutie. Až príliš to na  mňa dýchalo Twilightom. Priznávam, že som do neho bola zamilovaná, no tak torchu som z toho vyrástla a preto nemám záujem čítať skoro rovnaký príbeh.

Na moje šťastie sa však z knihy vykľulo viac, ako som čakala. Nemôžem povedať, že by mi kniha dala všetko čo by som chcela a že sa zaraďuje k tým lepším, no opäť raz môžem povedať, že to bolo také zaujímavé dielko. Svojou kvalitou sa určite nemôže porovnávať s mnohými knihami, no môžem povedať, že vo svojej konkurencii obstála. Autorka má zaujímavý štýl písania, ktorý je strašne chytľavý, petože neobsahuje hluché miesta. Celá kniha je popretkávaná dialógmi a priamou rečou, bez dvojstranových (nervydrásajúcich) opisov. Kniha sa preto číta veľmi plynulo (ja sama som ju zbaštila za jedno poobedie), rozhodne nepatrí k nejakým bichľám a jej čítanie si viete užiť.

"Večer poézie sa konal v zadymenej sále plnej umeleckýc klišé všetkého druhu."

Naša hlavná hrdinka Samara je typické dievča z každej druhej knihy. Opňť ma ničím nezaujala, len som čítala knihu z jej pohľadu, no tak nejako som sa s ňou nevedela stotožniť. Nie že by patrila k tým najhorším hrdinkám (Bella, Bethany,..), no takisto ju nemôžem porovnávať ani s inými skvelými hrdinkami. Celý čas mi prišla strašne nevýrazná a jednoduchá, vôbec sa mi nehodila na hlavnú hrdinku a jej postavu by som úplne prepísala. Staršne som mala pocit, že ju autorka odflákla a všetkú pozornosť venovala Calebovi.
Caleb sa mi páčil oveľa viac, bolo vidno, že si autorka tvorenie jeho postavy užila a vytvorila z neho typického boyfrienda s krásnym úsmevom :) Neviem čím to je, no takýchto hrdinov si dokážem obľúbiť vždy, aj keď sú rovnaký v každej knihe. 

Vedľajších postáv sa na scéne nevyskytlo veľa, no veľmi sympatická mi bola Samrina mama, ktorá boal hrozne zlatá a sympatická, proste taká dobrá tetuška. Celkovo sa na scéne objavilo dosť vedĺajších postáv, ktoré mi niekedy pripadali výraznejšie ako samostná Samara. Tak isto bolo vidno, že si autorka dala záležať aj na vytvorení kambionov - ich históie, charakteristických čŕt, proste abyste presne pochopili, čo sú vlastne zač a čím sú výnimočný. Myslím, že to bola príjemná zmena emať v knihe napchatých len upírov, či anjeliv a avždy sa piteším, keď autor príde s niečím vlastným (aj keď to mnohí nevyužijú a z veľkého potenciálu je potom nič). 

"Oči mu potemneli a zračil sa v nich vražedný odstup. Teplota v izbe akoby klesla o dvadsať stupňov." 

Aj napriek veľkým nedostatok Samary, knihe udeľujem 4 lajky. Verím, že má veľký potenciál a dúfam, že ma 2. diel nesklame (inak už nebudem takáto optimistikcá a lajky pôjdu dole). Čo sa týka odporúčaní, vôbec neviem posúdiť, koho by táto kniha mohla zaujať, a preto vám ju odporúčam všetkým. Za vyskúšanie nič nedáte :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavteľstvu Fragment. Knihu nájdete TU

2 komentáre: